Byggeri er komplekst og der er mange byggeråd man som husejer kan have nytte af, i forbindelse med en tilbygning. Det kan der skrives tykke bøger om – hvilket jeg da også har gjort i et par tilfælde – men man kan også forsøge at gøre det simpelt, hvilket er formålet med denne lille artikel. Så her er de ti råd jeg mener er de vigtigste i de fleste tilfælde.
Få meget mere at vide i vores online bog/guide: TILBYGNING.nu.
De ti bedste byggeråd til en god tilbygning
Byggeråd nr. 1
Erkend, at du som husejer bliver det man kalder ”bygherre”. Det er dit hus og dine penge der skal bygges for, så dermed har du et ansvar for en lang række beslutninger undervejs. Det kan godt virke uoverskueligt, men der er en vej igennem junglen og det kan også blive både interessant og spændende.
Byggeråd nr. 2
Brug den fornødne tid på at tænke behov og ønsker godt igennem. Hvad er den vigtigste udfordring som tilbygningen skal løse? Hold fast i de forudsætninger igennem hele forløbet.
Byggeråd nr. 3
Få tidligt afklaret hvilke regler og begrænsninger der gælder på din grund. Tjek bl.a. lokalplan, servitutter, bygningsreglement og ejerforeningens vedtægter.
Byggeråd nr. 4
Få lavet et godt projektmateriale som i tegninger og beskrivelser afklarer, beskriver og illustrerer hvad det er der skal bygges. Og ikke bare ”vi ønsker et trægulv” eller ”lyst trægulv”, men helt præcist valg af konkret produkt, overfladebehandling og evt. specielle krav til lægningen.
Byggeråd nr. 5
Brug professionel rådgivning, helt fra begyndelsen af forløbet. Byggebranchen er en jungle, og du har simpelthen brug for en rutineret guide igennem forløbet.
Byggeråd nr. 6
Sørg for at have styr på de nødvendige tilladelser fra offentlige myndigheder, og tjek også servitutter og grundejerforeningens vedtægter.
Byggeråd nr. 7
Få tilbud fra flere forskellige håndværkere (hovedentreprenører) på baggrund af et udbuds-/projektmateriale. Gennemgå de indkomne tilbud grundigt, hold møde med hver enkelt firma og vælg så ud fra en helhedsvurdering.
Byggeråd nr. 8
Lad håndværkerne selv være med til at lægge tidsplanen. Fastlæg den derefter med dagbøder ved overskridelse.
Byggeråd nr. 9
Lav en skriftlig aftale med hovedentreprenøren (baseret på AB Forbruger). Aftalen skal klart definere hvad der skal laves (kvalitet og omfang), tidsplan med afleveringsdato, og mange andre forhold. Brug tid på en god aftale, det sikrer en god udførelsesfase.
Byggeråd nr. 10
Betal aldrig forud for noget der endnu ikke er leveret eller udført.
En god tilbygning kræver god ledelse
Som bygherre skal du se dig selv som den ansvarshavende leder af projektet. For at dit byggeforløb skal blive vellykket hele vejen igennem skal det ledes professionelt. Der skal være styr på en lang række forhold, herunder tidsplanen, økonomien, kvaliteten og lovgivningen. Undervejs skal der træffes en lang række valg og du skal vide hvilke valg der bør træffes hvornår, samt hvilke konsekvenser de har. Du behøver ikke selv have styr på alle detaljer, men du skal sikre dig, at andre så har styr på det (fx ved at bruge professionel rådgivning). På den måde kan du få et forløb der er både spændende og interessant, og med en god og velfungerende tilbygning som slutresultat.
Få flere byggeråd
Få meget mere at vide i vores online bog/guide: TILBYGNING.nu.