”Det skal bare være trævinduer”. Svaret kom fra en privat husejer, som jeg skulle hjælpe med at kvalitetssikre en kortfattet udbudsbeskrivelse han selv havde forfattet. Jeg havde kigget lidt på de halvanden side, hvor den kommende tilbygning var beskrevet i det jeg vil kalde overskrifter. Kunden mente, at den beskrivelse var tilstrækkelig til at få tilbud fra håndværkere, men var alligevel blevet lidt blød i knæene, da en håndværker begyndte at stille spørgsmål. Så nu skulle jeg hjælpe projektet videre, og var startet med at spørge til vinduerne. ”Jo, men hvilke trævinduer?”, spurgte jeg så, og i den dialog der fulgte, blev det afklaret:
- Om vinduerne skulle være trækarme og trærammer eller aluminiumsrammer udvendigt.
- Om vinduernes profiler skulle være med ”romantiske” affasninger eller mere ”moderne” med lige flader.
- Om vinduerne skulle være med sprodser eller ej.
- Farverne indvendigt og udvendigt.
- Hvilke dele der skulle være oplukkelige.
- Om nogle af vinduerne skulle fungere som redningsåbninger jf. Bygningsreglementets krav om redningsforhold i tilfælde af brand. Og sikkerhed for at de pågældende vinduer så også lever op til de krav.
- Hvilken energiklasse vinduerne skulle have (så de fx lever op til Bygningsreglementets krav, og set i sammenhæng med kravene til tilbygningens samlede varmetab og glasareal).
- Om de oplukkelige ramme skulle være tophængte, topstyrede, bundhængte eller sidehængte.
- Om ruderne skulle leve op til særlige krav eller ønsker om lydisolering, solafskærmning eller reducering af indbliksgener.
- Om vinduerne skulle have indbygget friskluftventiler.
- Hvilken type greb og anden form for ”aptering” vinduerne skulle udstyres med (fx stormkroge, anverfere m.v.).
- Udvendige sålbænke under vinduerne.
- Fugerne omkring vinduerne.
- Vinduernes fastgørelse i væggen.
- Indvendige vinduesplader (”vindueskarmen”).
Et byggeprojekt er ikke nogen quiz
Tilsvarende måtte vi gennemgå resten af projektet, for som tag stod der bare ”røde tagsten”, som gulv bare ”trægulv, lyst”, og væggene skulle bare være ”hvide og nemme at vaske af”. Hvordan skal man som håndværker kunne give en pris på det?
Et udbud er en ”alvorlig” sag og det skal ikke være nogen gættekonkurrence for håndværkerne.
Men der kom styr på det til sidst, og vi fik lavet et præcist udbudsmateriale. Husejeren kunne indhente sammenlignelige priser fra et par håndværkere, og håndværkerne skulle ikke spilde deres tid med at forsøge at gætte på hvilke materialer m.v. som kunden reelt ønskede.
Intet er ”bare lige” når det handler om et byggeprojekt
Indenfor byggeri er der ikke noget der er ”bare lige”. Byggeri er komplekst, og ofte skal der træffes hundredevis – måske tusindvis – af små og store beslutninger undervejs. Og ”nogen” skal jo træffe de valg på et eller andet tidspunkt. En håndværker kan jo fx ikke bestille vinduer hos en vinduesproducent uden at sælgeren stiller præcis samme spørgsmål som ovenfor.
Som husejer er alle beslutningerne i sidste ende dine. For det er dig der betaler, dig der skal leve med konsekvenserne, og i øvrigt også have ansvaret for projektets lovlighed overfor myndighederne.
Få meget mere at vide i vores online bog/guide: TILBYGNING.nu.
Kend byggebranchens kompleksitet
Som professionel byggerådgiver ser jeg det som en del af min opgave at gøre byggeriets kompleksitet enkel for mine kunder, og komme med velbegrundede anbefalinger til fx valg af vinduer, så beslutningsprocessen bliver nemmere. Anbefalinger der inkluderer viden om forhold som lovgivning, æstetik, funktionalitet, pris, holdbarhed, bygbarhed, akustik, miljø- og energimæssige aspekter.
Så en god byggerådgiver kan gøre livet som privat bygherre meget lettere. Men du bør som husejer vide, at kompleksiteten er reel, og at de nødvendige valg kræver nødvendige overvejelser og tid, hvis det skal blive et godt forløb og godt byggeri – og det skal det jo.
/Jan Felland, indehaver af Arkinaut Arkitekt- og Byggerådgivning ApS.